За осмаке

ДРАГИ ОСМАЦИ,

Ускоро ћете се наћи пред једном од важних одлука, која ће у великој мери да утиче на вашу будућност. Опредељење за једно од занимања и школу није само избор онога што ћеш радити и што ће ти се дешавати само неколико следећих година. Избором занимања и школе бираш своје занимање – оно чиме ћеш се бавити целог свог живота.

Да би наставио своје образовање, потребно је да се упишеш у неку од гимназија или средњих школа (које трају три или четири године). Али пре него што наставиш школовање потребно је да покажеш знање на пријемном или квалификационом испиту.

Ове школске године полагаће се, као и претходних  година, математика и српски језик, односно матерњи језик. Министарство просвете и спорта Републике Србије направило је базу података свих ученика осмих разреда на целој територији Републике Србије, па ће се упис, као и претходне године обављати електронским путем.

Веома је важно разликовати квалификациони испит од пријемног испита. Пријемни испит полажу ученици који су се определили за уметничке школе, филолошке гимназије, математичке гимназије и школе за таленте.

У јуну месецу пажљиво попуни листу жеља, јер ако направиш грешку (која може скупо да те кошта) тешко ћеш је исправити. Погрешно уписана шифра у Листи жеља више не може да се исправи.

ЗАТО, БУДИ ПАЖЉИВ КАДА ПОПУЊАВАШ ЛИСТУ ЖЕЉА!

Ако се определиш за неко занимање које захтева посебне здравствене услове, мора да обавиш детаљне лекарске прегледе да би установио да ли си потпуно здрав за то занимање.

Ако имаш здравствених проблем, односно болујеш од неких хроничних болести или је у питању инвалидност, потребно је да се обратиш посебној лекарској комисији која се налази при Тржишту рада, а која ће ти помоћи да пронађеш одговарајуће занимање.

Ако не испуњаваш здравствене услов, мораш се определити за неко друго занимање. Није препоручљиво да у  листу жеља уписујеш школе које не желиш, ни школе за које знаш или претпостављаш да нећеш имати довољан број бодова.

Немој уписивати у листу жеља школе које су много удаљене од твог места становања, јер ако добијеш такву школу, нећеш моћи да се преместиш у ближу или привлачнију школу.

Ученици који желе да се пријаве за пријемни испит у некој од предвиђених филолошких и математичких гимназија и уметничких школа полажу пријемни испит и  у тим школама.

КАКО ИЗРАЧУНАТИ СВОЈЕ БОДОВЕ

Општи успех од 6. до 8. разреда исказује се тако што се саберу средње оцене на крају 6. 7. и 8. разреда и помноже са бројем 4 (четири). укупан број бодова се заокружује на две децимале.  На основу општег успеха кандидат може да освоји највише 60 бодова.

НА ПРИМЕР:

РАЗРЕД                           ОПШТИ УСПЕХ

6.                                     4,01

7.                                     4,38

8.                                     4,89

укупно:                            13,28

Добијени збир се множи са бројем 4 и добија се 53,12 бода.

Квалификациони испит се полаже у школи у којој си завршио/ла осми разред. На квалификационом испиту можеш да освојиш максимално 40 бодова, (највише 20 бодова по предмету). 

Бодови се добијају и ако ученик освојио једно од прва три места на републичком, савезном или међународном такмичењу.

Уколико већи број ученика има исти број бодова, предност у рангирању имају следећи кандидати:

  • Носиоци дипломе „Вук Караџић“
  • Ученици који су освојили већи број бодова на наведеним такмичењима.

Желимо ти пуно успеха у полагању испита и упис у ону школу за коју си се определио!

Advertisements
Поставите коментар

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: